עורך דין תאונות אופנוע מסביר את גורמי הפיצוי לנפגעי תאונות אופנוע בישראל

תאונות אופנוע הן מציאות מצערת בכבישי ישראל בדיוק כפי שהן במדינות רבות אחרות. כאשר תאונות אלה מתרחשות, הקורבנות מתמודדים פעמים רבות עם אתגרים פיזיים, רגשיים וכלכליים. הבנת הגורמים שקובעים את הפיצוי לנפגעי תאונות אופנוע חיונית על מנת להבטיח שהצד שנפגע יקבל את התמיכה הדרושה לו כדי להחלים ולהמשיך הלאה בחייו.

מאמר זה שנכתב בשיתוף עו"ד תאונת אופנוע אימבר גולן פרטוש  ידון בגורמים השונים שקובעים את סכום הפיצוי לנפגעי תאונות אופנוע בישראל. הוא יעמיק בשיקולים של גיל, כושר השתכרות ושיעור נכות, כמו גם בגורמים שקובעים את גובה התשלום התדיר המגיע לנפגע. המאמר יבחן גם את הזכאות לפיצוי לרוכבי אופנוע בתאונות עצמיות ואת ההשלכות של נהיגה ברישיון פגום. יתרה מכך, הוא יחקור את תהליך תביעת הפיצויים כאשר נפגעים מרוכב אופנוע עם רישיון פגום ואת תפקיד קרן נפגעי תאונות הדרכים (קרנית) במקרים אלה.

גורמים הקובעים את סכום הפיצוי

כדי לקבוע את סכום הפיצוי לנפגע תאונת אופנוע, בית המשפט לוקח בחשבון מספר גורמים. גורמים אלה מסייעים להבטיח שהפיצוי שייפסק יהיה הוגן וסביר לנסיבות הספציפיות של כל מקרה.

גיל הנפגע: גילו של הנפגע ממלא תפקיד משמעותי בקביעת סכום הפיצוי. הרציונל מאחורי זה הוא שקורבנות צעירים יותר צפויים להיות מושפעים מהפציעה למשך תקופה ארוכה יותר, בהשוואה לקורבנות מבוגרים יותר. לכן, קורבנות צעירים יותר עשויים לקבל פיצוי גבוה יותר כדי לקחת בחשבון את ההשפעה ארוכת הטווח של הפציעה על חייהם.
כושר השתכרות: שיקול חשוב נוסף הוא כושר ההשתכרות של הנפגע, כלומר יכולתו להשתכר מעבודה או ממקורות אחרים. בית המשפט בוחן את מידת הפגיעה בתפקודו היומיומי של הנפגע, ובפרט בעבודתו. ככל שהשינוי בתפקודו היומיומי של הנפגע עקב הפגיעה גדול יותר, כך הפיצוי שיקבל יהיה גבוה יותר.

שיעור נכות: המוסד לביטוח לאומי קובע את שיעור הנכות של הנפגע. שיעור זה מהווה גורם מכריע בקביעת גובה הפיצוי, שכן נפגעים בעלי שיעורי נכות גבוהים יותר צפויים לקבל פיצוי גבוה יותר.

קביעת גובה התשלום התכוף

מעבר לתשלום הפיצויים חד-פעמי, נפגעי תאונת אופנוע עשויים להיות זכאים גם לתשלומים תכופים. תשלומים אלה נקבעים על פי שלושה גורמים עיקריים:

אובדן השתכרות של הנפגע: בית המשפט לוקח בחשבון את ההכנסה שהיה הנפגע משתכר אלמלא היה נפגע בתאונה. גורם זה מסייע להבטיח שהנפגע יפוצה על אובדן כושר ההשתכרות שלו עקב התאונה.

ההכנסה הממוצעת של הנפגע בחודשים האחרונים שקדמו לתאונת האופנוע: על מנת לקבוע את גובה התשלום התכוף, בית המשפט לוקח בחשבון את ההכנסה הממוצעת של הנפגע בחודשים שקדמו לתאונה. מידע זה מסייע לקבוע בסיס לכושר ההשתכרות של הנפגע טרם קרות הפגיעה.

הוצאותיו של הנפגע לאחר התאונה: בית המשפט לוקח בחשבון גם את ההוצאות בהן נשא הנפגע כתוצאה ישירה של התאונה. הוצאות אלה עשויות לכלול חשבונות רפואיים, תרופות, הוצאות נסיעה לטיפולים רפואיים וכל הוצאה אחרת הקשורה להחלמתו של הנפגע.

על מנת להבטיח שהתשלום התכוף יגיע לנפגע במהירות ובסכום הנכון, על הנפגע להמציא את המסמכים הבאים: – אישור משטרתי על קרות תאונת האופנוע
– העתק של פוליסת ביטוח החובה של האופנוע
– צילום דו צדדי של רישיון הנהיגה
– תלושי השכר האחרונים שקדמו לתאונה
– אם הנפגע מאושפז – דו"ח ביניים מרופא המטפל על מצבו הרפואי; אם הנפגע כבר שוחרר מבית החולים – אישור שחרור
– מסמכים המעידים על הוצאות בעקבות התאונה (הוצאות עקב רכישת תרופות, עקב נסיעות לטיפולים רפואיים וכד')

נוסף על כך, במידה ומטפל או עוזר מועסקים עבור הנפגע לאחר התאונה, על האחרון לדווח על כך למוסד לביטוח לאומי.

פיצויים בגין תאונות אופנוע עצמיות

רוכבי אופנוע שנפגעו בתאונות עצמיות – כגון כאשר האופנוע החליק על הכביש או התנגש בעמוד – זכאים אף הם לפיצויים. למרות שהצד היחיד המעורב בתאונה עצמית הינו רוכב האופנוע, חיוני שהנפגע יתעד את התאונה באופן המדויק ביותר ויאסוף כמה שיותר פרטים על האירוע. מידע זה כולל מתי ואיפה התרחשה התאונה ונסיבות האירוע המדויקות.

בדומה לתאונות אופנוע אחרות, יש להגיש תביעה כנגד החברה המבטחת את האופנוע בביטוח חובה על מנת לקבל פיצויים בגין תאונות עצמיות.

רישיון נהיגה פסול ופיצויים

ככלל, כל אדם שנפגע בתאונת דרכים זכאי לפיצויים. עם זאת, חריג לכלל זה חל על רוכבי אופנוע (ונוהגי רכב אחרים) שנפגעו בתאונה כאשר רישיון הנהיגה שלהם פסול עקב העובדה כי נקבע שהם אינם כשירים יותר לנהוג. במקרים מעין אלה, ייתכן שרוכב האופנוע לא יהיה זכאי לפיצויים.
במקרים מסוימים, רוכב האופנוע עשוי לטעון שלא ידע שרישיון הנהיגה שלו אינו בתוקף. במקרים אלה, בית המשפט בוחן האם רוכב האופנוע אכן לא ידע על שלילת רישיונו או שידע על השלילה ובחר להתעלם ממנה.

אם הודעת השלילה לא הגיעה לרוכב האופנוע והוחזרה לשולח, בית המשפט עשוי לקבוע שרוכב האופנוע לא ידע על שלילת רישיונו. במקרים כאלה, רוכב האופנוע עשוי להיות זכאי לפיצוי. עם זאת, אם רוכב האופנוע נמנע באופן פעיל מקבלת ההודעה – כגון על ידי אי מענה לשיחות טלפון, אי איסוף דואר או חסימת קבלת הודעות אלקטרוניות – הוא נחשב כמי שידע על השלילה ואינו זכאי לפיצוי.

תביעת פיצויים מרוכבי אופנוע עם רישיונות לא חוקיים

כאשר לרוכב אופנוע יש רישיון נהיגה לא חוקי, הוא אינו מבוטח על ידי אף חברת ביטוח. מצב זה מעלה את השאלה את מי אדם שנפגע בתאונה בה מעורב רוכב אופנוע כזה צריך לתבוע כדי לקבל פיצוי.

מקרים אלה דומים לאלה שבהם הולך רגל נפגע מרוכב אופנוע שלא ניתן לאתרו. בשני התרחישים, הצד שנפגע יכול (וצריך) לתבוע את קרן נפגעי תאונות הדרכים (קרנית). קרן זו משלמת את הפיצוי המגיע לנפגע אך בסופו של דבר תובעת את הכספים מרוכב האופנוע, יחד עם כל הוצאה משפטית.

 

תאונת אופנוע עלולה להיות בעלות השלכות משנות חיים עבור הקורבנות המעורבים. הבנת הגורמים שקובעים את סכומי הפיצויים ואת תהליך תביעת הפיצויים חיונית לקורבנות תאונות אופנוע בישראל. על ידי התעדכנות לגבי זכויותיהם, הקורבנות יכולים להבטיח שהם יקבלו את התמיכה שהם צריכים כדי להתאושש ולבנות מחדש את חייהם.

שתפו:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Email

ליצירת קשר לייעוץ

כתבות קשורות:

נגישות