לפני שנצלול אל תוך המורכבויות של פיצוי בגין תאונות עבודה, חשוב להבין מי נחשב כעצמאי בישראל. על פי החוק, עצמאי מוגדר כמי שעוסק בעיסוק המוגדר שלו לפחות 20 שעות בשבוע בממוצע, והכנסתו מהעיסוק אינה נמוכה מ-50% מהשכר הממוצע במשק. לחלופין, ניתן להחשיב עובד כעצמאי אם הוא עוסק במקצועו לפחות 12 שעות בשבוע בממוצע, והכנסתו אינה נמוכה מהסכום שנקבע בחוק. יש לשים לב שגם אם מתקיים רק אחד מהתנאים הללו, ניתן להגדיר את העובד כעצמאי.
לגבי זכאות לדמי פגיעה בעבודה, העובדים העצמאיים מקבלים יחס זהה לזה של שכירים. במידה ועצמאי נפגע תוך כדי עיסוקו השגרתי, הוא זכאי לקבלת דמי פגיעה בעבודה ואף לתבוע את המוסד לביטוח לאומי. זכויותיו של עצמאי שהפריש כדין דמי ביטוח לאומי, ביטוח בריאות וביטוח כללי מהכנסתו, דומות לאלו של כל מבוטח אחר במוסד לביטוח לאומי.
הגדרת תאונת עבודה עצמאי
ניתן להגדיר תאונת עבודה עצמאי באחד מהמקרים הבאים:
- תאונה במקום עבודתו של העצמאי: במידה והעצמאי מבצע את עבודתו במקום מסוים, נפגע תוך כדי עבודתו במקום זה, ייחשב הדבר כתאונת עבודה והוא יהיה זכאי לפיצויים. לדוגמא, נגר, מסגר או מכונאי יוגדרו כנפגעי תאונת עבודה במקרה בו נפגעו במקום עבודתם תוך כדי ביצוע עבודתם.
-
תאונה בדרך אל מקום העבודה או ממנו: בדומה לשכיר, גם עצמאי יהיה זכאי להיחשב כנפגע תאונת עבודה במידה והתאונה בה נפגע אירעה בדרכו אל מקום עבודתו או ממנו. עם זאת, יש להדגיש כי הפרשנות בנוגע לדרך היא מצמצמת ולא מרחיבה. כלומר, במידה והנפגע סטה מדרכו הרגילה, לא ייחשב פגיעתו כתאונת עבודה ויהיה צורך למצוא סעיף אחר לתביעה. לדוגמא, סטייה מהדרך הרגילה לצורך קניות בסופר, עלולה להפוך את התביעה ללא רלוונטית.
- תאונה מחוץ למקום העבודה בזמן העבודה: עוסקים עצמאיים רבים מבצעים את עבודתם במקומות שונים ולאו דווקא במקום קבוע. בעלי מקצועות כגון חשמלאים, אינסטלטורים ואנשי תחזוקה נעים בין לקוחותיהם השונים. במידה שעצמאי מסוג זה עובר תאונה בשעות העבודה, גם אם אינו נמצא במקום העבודה הקלאסי שלו, הוא יוכר אף הוא כנפגע תאונת עבודה עצמאית.
תסריטים להכרה בעצמאי כנפגע עבודה
תאונת עבודה היא כל תאונה שאירעה במקום עבודתו של העצמאי או תוך כדי עיסוקו בעבודתו. נגר שנפצע בזמן הרכבת ארון אצל לקוח או איש תחזוקה שנפצע בעת ביצוע שיפוצים, שניהם יוכרו כנפגעי תאונות עבודה. עם זאת, במידה שהפעולה שגרמה לתאונה לא התרחשה במסגרת העבודה, היא לא תוכר כתאונת עבודה.
לדוגמא, איש תחזוקה שנפגע בזמן שעבד אצל לקוח יוכר כנפגע תאונת עבודה. לעומת זאת, אותה פגיעה, במידה והייתה מתרחשת כאשר איש המקצוע עסק בעבודתו מחוץ לשעות העבודה, לא תוכר כתאונת עבודה. מיותר לציין כי בעת תביעת פיצויים בגין תאונת עבודה של עצמאי, יש להוכיח שהפגיעה אכן התרחשה תוך כדי העבודה. הוכחות כאלה יכולות לכלול חשבונית או הסכם עבודה מול הלקוח. עצמאי שלא יוכל להוכיח את קרותה של תאונת עבודה לא יקבל את הפיצויים וההטבות הנובעות מכך.
שלבים לקבלת דמי פגיעה מביטוח לאומי
על מנת לשמור על זכאותו לקבלת דמי פגיעה מביטוח לאומי בעקבות תאונת עבודה, על העצמאי לנקוט בצעדים הבאים:
- דווח לרופא המשפחה או לקופת החולים: יש לדווח לקופת החולים בסמוך למועד קרות התאונה. דיווח זה הינו חיוני, שכן גופים שונים עשויים לטפל בנושא בשלבים מאוחרים יותר. כמו כן, גם פגיעה קטנה לכאורה עלולה להתפתח למשהו חמור יותר, וללא תיעוד לא ניתן יהיה לתבוע את המוסד לביטוח לאומי.
-
תיעוד הפגיעה: יש לתעד היטב את פרטי הפגיעה, את מועד הפגיעה ואת האופן שבו היא התרחשה. במידה והיו עדים, יש לרשום את שמם ומספרי הטלפון שלהם. במידת האפשר, מומלץ גם לצלם את מקום הפגיעה הפיזית ואת המיקום שבו אירעה הפגיעה.
-
הגשת טפסי תביעה לנפגע בעבודה למוסד לביטוח לאומי: יש להגיש את התביעה במהירות האפשרית ובסמוך ככל הניתן למועד קרות התאונה. ככל שחולף הזמן, עלולה התביעה להידחות, אלא אם כן הייתה סיבה מוצדקת לדחייה.
חשיבות עורך דין תאונת עבודה עצמאי
תביעת נפגע בעבודה הינה עניין רציני. הנפגע עלול לאבד את כושר עבודתו ואת יכולתו להתפרנס, באופן חלקי או מלא. מנגד, הרשויות לא תמיד פועלות במהירות האפשרית ועלולות לעכב את הטיפול בתביעה. עורך דין המומחה בתאונות עבודה יכול לזרז את הטיפול בתביעה ולאפשר לתובע לחזור לשגרה במהירות האפשרית.
במקרה של תאונת עבודה, נפגע עצמאי עלול להיפגע הרבה יותר משכיר. השכיר מפסיד שעות עבודה ושכר, בעוד שהעצמאי עלול לאבד לקוחות שיפנו לאנשי מקצוע אחרים בעקבות תאונת העבודה. לכן, חיוני שהעצמאי יקבל את כל המגיע לו בהקדם האפשרי, מה שיאפשר לו לחזור לפעילות העסקית במהירות.
סיכום תאונות עבודה עלולות להשפיע באופן משמעותי על חייהם של עובדים עצמאיים בישראל. הבנת הזכויות והזכאות חיונית לניווט במערכת המשפטית ולהבטחת קבלת הפיצויים. על ידי ביצוע השלבים המפורטים במאמר זה ופנייה לסיוע של עורך דין מיומן, עובדים עצמאיים יכולים להגדיל את סיכוייהם לתבוע פיצויים בהצלחה ולחזור לשגרת חייהם בהקדם האפשרי. זכרו, הגנה על פרנסתכם מתחילה בהבנת זכויותיכם ונקיטת הצעדים הדרושים להבטחת עתידכם במקרה של תאונת עבודה.