גורמים לתאונות עבודה של עצמאים
כדי שתאונת עבודה תחשב כתאונת עבודה תקפה עבור עצמאי, חייב להיות קשר ישיר של סיבה ותוצאה בין התאונה לבין עבודתו של העצמאי. תאונות עבודה לעצמאים עלולות להיגרם כתוצאה מגורמים שונים, ובהם:
- סיר קפה רותח שנשפך במשרד
- החלקה במסדרון המשרד
- נפילה במשרד ושבר ברגל או בקרסול
- נפילה במדרגות
- תאונת דרכים בדרך אל העבודה או ממנה או במהלך פגישה מחוץ למשרד
- עקה רגשית כתוצאה מעבודה רציפה
גורם פוטנציאלי נוסף לתאונות עבודה עבור עצמאים הוא מיקרוטראומה. מיקרוטראומה מתייחסת לסדרה של פציעות קלות המתרחשות לאורך זמן ואינן מורגשות בכל פעם, אך מצטברות לפגיעה משמעותית לאחר זמן רב, ייתכן שאחרי מספר שנים. סוג זה של פציעה עלול להיות בעל השפעות ארוכות טווח על בריאותו ורווחתו של העצמאי.
גם אירוע חד-פעמי יוצא דופן שקורה במסגרת עבודתו של העצמאי יכול להיחשב כתאונת עבודה. לדוגמה, מפקח עצמאי שנשלח לבדוק את תקינות הפעילות במפעל נתקל ביחס אלים מצד אחד מהממונים במקום ומוותקף.
תביעות נכות לעצמאים
תאונת עבודה נחשבת כתאונת עבודה תקפה לצורך תביעת נכות כאשר מדובר על בעל עסק עצמאי שבעקבותיה נגרמה לו פגיעה גופנית כלשהי לרבות פגיעות ראש, פגיעות בגפיים, פגיעות פנימיות, שריטות או פגיעות כתוצאה מאש. על מנת להגיש תביעת נכות, על העצמאי להוכיח כי קיים קשר ישיר של סיבה ותוצאה בין התאונה לבין עבודתו.
תהליך הגשת תביעת נכות כולל בדרך כלל את השלבים הבאים:
- איסוף מסמכים רפואיים רלוונטיים מהתאונה לרבות פינוי באמבולנס, אשפוז, טיפול בבית חולים וכדומה.
- מילוי הטפסים והמסמכים הנדרשים על ידי המוסד לביטוח לאומי או חברות הביטוח הפרטיות
- התייעצות עם עורך דין על מנת לוודא שהתביעה מוגשת בצורה נכונה ומלאה
הגשת תביעה למוסד לביטוח לאומי
טרם הגשת תביעה למוסד לביטוח לאומי בגין תאונת עבודה של עצמאי יש לבצע את הפעולות הבאות:
- יש למלא את טופס בל 283
- יש להמציא אישור ראשוני לתאונת עבודה מקופת החולים
- יש לאסוף את כל המסמכים הרפואיים הרלוונטיים מהתאונה
- יש למלא את טופס בל 211 עבור המוסד לביטוח לאומי
מומלץ למלא את הטפסים בסיוע עורך דין אשר יוכל לספק ייעוץ משפטי מקצועי ולסייע לוודא שהמסמכים יוגשו בצורה נכונה ומלאה. המוסד לביטוח לאומי משלם דמי פגיעה לעצמאים החל מהיום ה-13 שלאחר התאונה ועד לתקופה של 91 ימים. שיעור דמי הפגיעה הוא עד 75% מהשכר בשלושת החודשים שקדמו לפגיעה. יש להגיש את התביעה תוך 12 חודשים מיום קרות התאונה.
תביעות כנגד חברות הביטוח הפרטיות וצדדים שלישיים
הגשת תביעה לחברות הביטוח היא הליך משפטי שיכול להימשך מספר חודשים ואף שנים עד לפתרונו. ככל שהנזק הגופני או הנפשי גדול יותר, כך ייקח זמן רב יותר לטפל בתביעה, ולא תמיד מובטח פיצוי.
כדי להגיש תביעה כנגד חברת ביטוח פרטית או צד שלישי, על העצמאי להוכיח קשר ישיר בין תאונת העבודה לבין עבודתו. ניתן לעשות זאת על ידי תיעוד פרטים רלוונטיים מזירת התאונה, כגון:
- עדים לתאונה
- טפסים רפואיים (פינוי, אשפוז, פיזיותרפיה, רישומי תרופות וכדומה)
- צילומי מצלמות אבטחה או רכב בזירת התאונה
קביעת אשם וחבות בתאונות עבודה של עצמאים
שאלת האשם אינה רלוונטית כאשר מדובר בתביעות כנגד המוסד לביטוח לאומי או פוליסות ביטוח תאונות אישיות. במקרים אלה, על התובע להוכיח את הקשר הישיר בין התאונה לעבודתו, כמו גם את הנזקים שנגרמו ותנאים מסוימים שצריכים להתקיים.
לעומת זאת, בתביעות כנגד צדדים שלישיים, יש להוכיח את אשמת הצד השלישי לתאונה. מדובר בתהליך מורכב שדורש את המומחיות של עורך דין על מנת להבטיח שכל הגורמים הרלוונטיים יילקחו בחשבון ושהעצמאי יקבל את הפיצוי המגיע לו.
חשיבות הייעוץ והייצוג המשפטי
שכירת עורך דין תאונות עבודה הינה קריטית עבור עצמאים אשר נפגעו בתאונת עבודה ומעוניינים להגיש תביעה או תביעה משפטית. עורך הדין יכול לסייע בהערכת סיכויי קבלת הפיצויים ואחוזי הנכות, וכן להנחות את התובע לאורך ההליך המשפטי המורכב.
בעת בחירת עורך דין, חיוני למצוא מישהו עם ניסיון רב בטיפול בתביעות תאונות עבודה וייצוג עצמאים. עורך דין מנוסה יכול לספק ייעוץ ותמיכה יקרי ערך לאורך כל תהליך התביעה, ולסייע להבטיח שהעצמאי יקבל את הפיצוי המגיע לו.
תאונות עבודה עלולות להשפיע באופן משמעותי על חייהם של עצמאים, ולכן חיוני שהם יבינו את תהליך התביעות על ידי ביצוע ההנחיות הכלולות במדריך מקיף זה, עצמאים יכולים להבין טוב יותר את זכויותיהם ואת אפשרויותיהם לאחר תאונת עבודה, ובסופו של דבר לשפר את סיכוייהם לקבל את הפיצוי המגיע להם.