כאשר דנים בפגיעות בעבודה עבור עצמאים, חשוב להבין את סוגי הפגיעות השונים שיכולים לזכות בפיצוי. פגיעה בעבודה ניתן להגדיר כתאונה שמתרחשת במהלך העבודה ובגללה, לרבות בדרך אל העבודה וממנה, ובתנאים שנקבעו בחוק. מחלות מקצוע, שהן מחלות שנדבקו כתוצאה מעבודה ומפורטות במכלול מחלות מוגדרות שנקבעו בתקנות, מוכרות אף הן כפגיעות בעבודה.
כדי להיות זכאי לפיצוי, העצמאי לא צריך להיות מסוגל לעבוד בעבודתו או בכל עבודה אחרת מתאימה עקב הפגיעה. נדרשת חוות דעת רפואית כדי לקבוע את היקף הפגיעה ואת השפעתה על יכולתו של האדם לעבוד, ולכן חשוב להתייעץ עם איש מקצוע רפואי לפני שמבקשים פיצוי.
קריטריונים לזכאות לדמי פגיעה
כדי להיות זכאי לדמי פגיעה, עצמאי חייב לעמוד בתנאים הבאים:
- תשלום דמי ביטוח נפגעי עבודה: האדם חייב להיות מבוטח בביטוח נפגעי עבודה, שמחייב תשלום דמי ביטוח רפואי.
- פגיעה שנגרמה בתאונת עבודה: הפגיעה חייבת להיגרם כתוצאה מתאונת עבודה או ממחלת מקצוע.
- אישור רפואי ראשון לנפגע בעבודה: הנפגע יקבל "אישור רפואי ראשון לנפגע בעבודה" הכולל את האבחנה הרפואית ואת התקופה בה הוא אינו מסוגל לעבוד. יש לרשום אישור זה קרוב ככל הניתן למועד האירוע.
- אי העסקה עקב הפגיעה: הנפגע לא עבד עקב הפגיעה.
חישוב דמי פגיעה בעבודה
גובה דמי הפגיעה בעבודה שמקבל עצמאי תלוי בכמה גורמים. הם כוללים:
- 75% מהכנסתו החייבת של המבוטח בדמי ביטוח לאומי בגין שלושת החודשים המלאים שקדמו ל-1 לחודש בו הופסקה העבודה עקב הפגיעה.
- דמי הפגיעה המירביים, אשר החל מתחילת שנת 2022 עומדים על סך של 1,141.13 ₪ ליום.
במקרים בהם העצמאי הינו גם שכיר, שכר הפגיעה יחושב על בסיס שכרו משני מקומות העבודה. זאת בתנאי שהשכיר שילם את דמי הביטוח הלאומי במועד.
ניכויים מדמי הפגיעה
חשוב לציין כי מדמי הפגיעה שמקבל עצמאי ינוכו ניכויים מסוימים. ניכויים אלה כוללים מס הכנסה, דמי ביטוח לאומי ודמי ביטוח בריאות.
פגיעה בעבודה בחו"ל: תושבי ישראל
אם תושב ישראל נפגע בעבודה בעת שעבד בחו"ל, הוא עדיין זכאי לפיצוי כפגיעה בעבודה לעצמאים. במקרים כאלה, על הנפגע להגיש תביעה לקצבת נפגעי עבודה למוסד לביטוח לאומי. ניתן לעשות זאת ישירות על ידי נציגו בישראל או באמצעות קונסול ישראל במדינה בה אירעה הפגיעה.
במקרים אלה, מומלץ ביותר להתייעץ עם עורך דין המנוסה בתחום של תאונות עבודה וביטוח לאומי ויוכל לייצג את המבוטח מול המוסד לביטוח לאומי.
ערעור על החלטות המוסד לביטוח לאומי
במקרה שהמוסד לביטוח לאומי דוחה את תביעתו של עצמאי לתאונת עבודה, עומדות בפניו שתי אפשרויות לערער על ההחלטה: הוועדה לעררים של המוסד לביטוח לאומי או בית הדין לעבודה.
במקרים מעין אלה, מומלץ בחום להיוועץ בעורך דין המתמחה בתחום של תאונות עבודה בקרב עצמאים. מומחה משפטי זה יוכל לספק ייעוץ וייצוג מקיפים לאורך כל תהליך הערעור.
בחירת הליווי המשפטי הנכון
בבואכם לבחור ייצוג משפטי בתחום של תאונות עבודה, חשוב לבחור בעורך דין המתמחה בתביעות סיעוד. משרד בוטיק קטן שמעניק יחס אישי הוא לרוב הבחירה הטובה ביותר, שכן הוא מבטיח שליווי צמוד של עורך הדין שיוכל לשבת עם הלקוח ולבחון את כל הגורמים המקיפים את המקרה שלו.
באמצעות מיפוי של כל הזכויות האפשריות, יוכל עורך הדין לסייע ללקוח למקסם את קבלת הפיצויים תוך מזעור הפגיעה ביתר הגמלאות או התנאים להם זכאי הלקוח. במילים אחרות, חיוני לבחור בעורך דין שמסתכל על המקרה אך ורק מנקודת מבטו של הלקוח.
הבנת תחום תאונת עבודה עצמאי הינה היבט חיוני בהגנה על זכויותיכם ובהבטחת הפיצוי הראוי במקרה של פגיעה או מחלה הקשורים לעבודה. על ידי היכרות עם הקריטריונים לזכאות, תהליך קבלת הפיצויים ואפשרויות הליווי המשפטי, יוכלו עצמאים לנווט טוב יותר בעולם המורכב של תאונות עבודה ופיצויים.
בנוסף, פנייה לייעוץ וייצוג של עורך דין המתמחה בתחום חיוני על מנת להבטיח את התוצאה הטובה ביותר האפשרית עבור המקרה של הפרט. על ידי בחירת עורך דין המתמחה בתביעות סיעוד ומציע יחס אישי, יוכלו עצמאים למקסם את הפיצוי שלהם תוך מזעור כל השפעה שלילית על זכויות אחרות. בסופו של דבר, הבנת פיצויי פגיעה בעבודה ופנייה לסיוע משפטי מקצועי יכולים לעשות את כל ההבדל בקבלת הפיצוי שמגיע לאדם.