העצמת חיילי צה"ל נכים ונפגעי פעולות איבה: המהלך החקיקתי האחרון של הכנסת

מליאת הכנסת אישרה לאחרונה את הצעת חוק הנכים (תגמולים ושיקום) (תיקון מס' 32), התשפ"ג-2023, שמבקשת לעגן בחקיקה ראשית זכויות שונות של נכי צה"ל ונפגעי פעולות איבה. הצעת החוק מתמקדת בתחומים כמו דיור וניידות ומציעה מנגנון לעדכון התגמולים ומבחני הכנסה מקלים לגמלאות קיום. חקיקה זו שואפת לספק לנכי צה"ל ולנפגעי פעולות איבה תמיכה ומשאבים נוספים, לשיפור איכות חייהם ולקידום השתלבותם בשוק העבודה. מאמר זה ידון בספציפיקה של זכויות הדיור והניידות, המנגנון האוטומטי לעדכון התגמולים וההשלכות של החקיקה החדשה על השתלבות נכי צה"ל בשוק העבודה.

זכויות דיור וסיוע

אחת המוקדים העיקריים של הצעת חוק הנכים (תגמולים ושיקום) היא זכויות דיור וסיוע לנכי צה"ל ולנפגעי פעולות איבה. הצעת החוק מציעה מספר שינויים במערכת הקיימת, במטרה להפוך את הדיור לנגיש ובר השגה יותר עבור הזקוקים לו.

ראשית, סף הזכאות למענקי סיוע לדיור יופחת מ-50% ל-35% נכות. שינוי זה יאפשר ליותר נכי צה"ל ולנפגעי פעולות איבה לגשת לסיוע דיור, תוך הבטחה שמספר רב יותר של יחידים יוכלו להבטיח דיור בטוח ומתאים. בנוסף להפחתת סף הזכאות, הצעת החוק כוללת סיוע בהלוואות לרכישת דירות. נכי צה"ל ונפגעי פעולות איבה בעלי נכות של 35% ומעלה יהיו זכאים לקבל הלוואות בתנאים מועדפים בסכומים של מאות אלפי שקלים. סיוע כלכלי זה יהפוך את רכישת הדירה לאפשרית יותר עבור נכים, ויספק להם פתרון דיור יציב וארוך טווח.

יתר על כן, הצעת החוק מבקשת להאריך את תקופת הזכאות להשתתפות בשכר דירה משלוש לשש שנים. הארכה זו תספק תמיכה כספית נוספת לחיילי צה"ל נכים ולנפגעי פעולות איבה, ותסייע להם לממן נכסים להשכרה בזמן שהם מחפשים פתרונות דיור קבועים יותר.

לבסוף, תוקם ועדה חריגים שתספק פתרונות דיור מותאמים אישית לחיילי צה"ל נכים. לוועדה זו תהיה הסמכות להציע סיוע לסוגים שונים של פתרונות דיור, כגון קרוואנים ניידים, בהתאם לצרכים הייחודיים וההעדפות של כל אדם. בסך הכל, השינויים המוצעים במגזר הדיור נועדו להפוך את הדיור לנגיש, בר השגה ומוותאם יותר לחיילי צה"ל נכים ולנפגעי פעולות איבה.

הטבות ניידות וסיוע ברכב

מוקד מרכזי נוסף של חוק הנכות, השיקום והתגמולים הוא הטבות הניידות והסיוע ברכב לחיילי צה"ל נכים ולנפגעי פעולות איבה. בהכרה בחשיבות התחבורה עבור אנשים אלה, הצעת החוק מציעה מספר עדכונים ושיפורים במערכת הנוכחית.

ראשית, הצעת החוק מבקשת לעדכן את סכומי הסיוע הניתנים לרכישת רכב. הגדלת התמיכה הכספית הזו תבטיח שחיילי צה"ל נכים ונפגעי פעולות איבה יוכלו להרשות לעצמם כלי רכב מתאימים, מה שיהפוך את התחבורה לנגישה יותר וישפר את איכות חייהם הכללית. בנוסף, הצעת החוק מקנה זכאות אוטומטית להגדלת סיוע לרכב במקרים ספציפיים. נכי צה"ל בעלי ארבעה ילדים ומוכרים כמתמודדים עם פוסט טראומה (PTSD) בעלי שלושה ילדים וכלב שירות שהוקצה להם על ידי משרד הביטחון, יהיו זכאים לסיוע מוגדל בסך 169,330 ₪ ללא צורך בוועדת חריגים. שינוי זה ייעל את התהליך עבור אותם אנשים, ויספק להם את התמיכה הכלכלית הדרושה להם במהירות וביעילות רבה יותר.

לבסוף, תפקיד ועדת החריגים בסיוע לרכב יהיה מכריע עבור אלו שאינם עומדים בקריטריונים לזכאות אוטומטית. הוועדה תהיה מוסמכת לבחון מקרים פרטניים ולאשר סיוע כספי נוסף לרכישת רכב במידת הצורך, תוך הבטחה שכל נכי צה"ל ונפגעי פעולות האיבה יוכלו ליהנות מאפשרויות תחבורה מתאימות.

עדכוני שכר ומנגנונים

חוק הנכים, תגמולים ושיקום עוסק גם בנושא התגמולים לנכי צה"ל ולנפגעי פעולות האיבה.

עד כה, הטבות וסכומי התשלום החודשי לאנשים אלה מוסדרים רק על פי נוהלים פנימיים. הצעת החוק מבקשת לעגן הטבות אלה בחקיקה, תוך מתן מערכת יציבה ושקופה יותר לנכי צה"ל ולנפגעי פעולות האיבה.

בנוסף לעיגון ההטבות בחקיקה, מוצע בהצעת החוק מנגנון אוטומטי לעדכון התגמולים. מנגנון זה יתבסס על שכר קובע בסך 5,310 ₪ לחודש ויעודכן פעמיים בשנה בהתאם לעלייה במדד השכר בשירות הציבורי. על ידי קשירת עדכוני התגמולים למדד השכר, הצעת החוק מבטיחה שנכי צה"ל ונפגעי פעולות האיבה יקבלו פיצוי הוגן והולם המשקף את השינויים ביוקר המחיה.

מבחני הכנסה מקלים לגמלת קיום היבט חשוב נוסף של חוק הנכות, השיקום והתגמולים הוא החלת מבחני הכנסה מקלים על קצבאות קיום. הצעת החוק כוללת הוראת קבע המבטלת את מבחן ההכנסה לנכי צה"ל, ומאפשרת להם להשתכר עד לגובה שכר המינימום מבלי שזכאותם לקצבה תיפגע.

יתרה מזאת, נכי צה"ל המשתכרים מעל שכר המינימום ועד לשכר הממוצע במשק ינוכו רק מחצית מהכנסתם העודפת מקצבתם. שינוי זה נועד לעודד את נכי צה"ל להשתלב בשוק העבודה, תוך מתן תמריץ לצאת לעבוד תוך כדי קבלת תמיכה כלכלית.

תפקיד שר הביטחון וועדת העבודה והרווחה

חוק הנכות, השיקום והתגמולים מעניק לשר הביטחון סמכות לשפר את המענים לנכי צה"ל. עם זאת, כל פגיעה או הפחתה בזכויות תחייב את אישור ועדת העבודה והרווחה. תנאי זה מבטיח את שמירת זכויותיהם והטבותיהם של נכי צה"ל, תוך מתן אפשרות לשיפורים והתאמות במידת הצורך.

 

אישורו לאחרונה של חוק הנכות, השיקום והתגמולים במליאת הכנסת מהווה צעד משמעותי קדימה בתמיכה ובמשאבים הניתנים לנכי צה"ל ולנפגעי פעולות האיבה. על ידי עיגון הזכויות וההטבות בחקיקה ראשית ועדכונן באופן שוטף, החוק מבטיח שאוכלוסיות אלה יקבלו את הסיוע הנדרש להם לשם שמירה על איכות חייהם להשתלבותם בשוק העבודה.
בנוסף, התמקדות הצעת החוק בסיוע לדיור וניידות מדגימה מחויבות לטיפול באתגרים הייחודיים העומדים בפני נכי צה"ל ונפגעי פעולות האיבה. הקמת ועדה חריגים שתספק פתרונות מותאמים והכנסת מבחני הכנסה מקלים לגמלאות קיום מעידות על מסירות לתמיכה בצרכים האישיים של כל נכה צה"ל ונפגע פעולות איבה.

בסך הכל, הצעת חוק הנכות, התגמולים ושיקום מציעה גישה מקיפה ומאוזנת לתמיכה בנכי צה"ל ונפגעי פעולות האיבה. אישורה מסמן הישג משמעותי במאמצים המתמשכים לשיפור חייהם של אנשים אלה ולהבטחת יחס הוגן ושוויוני כלפיהם.

שתפו:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Email

ליצירת קשר לייעוץ

כתבות קשורות:

נגישות