נתונים מעמותת אור ירוק, המבוססים על הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מציירים תמונה מדאיגה של תאונות דרכים בקרב ילדים בישראל. בשנת 2022, 16 ילדים בגילאי 0-14 נהרגו בתאונות דרכים בזמן הליכה, בממוצע יותר ממקרה מוות אחד בכל חודש. יתרה מכך, 560 ילדים באותו טווח גילאים נפצעו כהולכי רגל בתאונות דרכים באותה שנה, כאשר 96% מהפציעות הללו התרחשו באזורים עירוניים.
בחמש השנים האחרונות (2018-2022), 2,831 ילדים נפצעו כהולכי רגל בתאונות דרכים באזורים עירוניים, המהווים 97% מתוך 2,899 הפצועים בכלל הכבישים, כולל בין-עירוניים. בתקופה זו נהרגו 89 ילדים ו-838 נפצעו קשה באזורים עירוניים. יתרה מכך, 72 ילדים עד גיל 14 שנה נהרגו בתאונות דרכים מ-2018 עד 2022 היו הולכי רגל, המהווים 49% מכלל הילדים שנהרגו בתאונות דרכים באותן שנים.
סכנות חופשת הקיץ לילדים הולכי רגל הסיכון לתאונות דרכים בקרב ילדים הולכי רגל עולה בחופשת הקיץ, כאשר סביר יותר שילדים יהיו ברחובות ובמגרשי משחקים. שכיחותם הגבוהה יותר של ילדים בתאונות דרכים בחודשי הקיץ נצפית בעיקר בערים ובעיירות. כתוצאה מכך, יש לתאם מאמץ משותף של משרד התחבורה והבטיחות בדרכים וראשי הרשויות המקומיות כדי לצמצם סיכונים אלה.
אמצעי אחד שהוצע כדי לרסן את מהירות הנסיעה באזורים בהם יש ריכוז גבוה של ילדים הוא התקנת בליטות האטה. אמצעי יישום פשוט וזול זה עשוי לרסן את מהירות הנסיעה ולהפחית משמעותית את הסיכון לתאונות דרכים. עם זאת, על שר התחבורה והבטיחות בדרכים לקדם את התוכנית הלאומית לבטיחות בדרכים שהוכנה על ידי הרלב"ד, שכבר ממתינה לאישור חודשים רבים. אישור תוכנית זו והקצאת המשאבים עשויה לסלול את הדרך לצמצום משמעותי של מקרי המוות ולהעמיד את ישראל בשורה אחת עם המדינות המובילות באירופה בבטיחות בדרכים.
התוכנית הלאומית לבטיחות בדרכים שהוכנה על ידי הרלב"ד
התוכנית הלאומית לבטיחות בדרכים שהוכנה על ידי הרלב"ד היא מסמך מכריע שעשוי לשפר משמעותית את הבטיחות בדרכים בישראל. התוכנית שואפת להפחית את מקרי המוות ב-50% בשנים הקרובות ולסייע לישראל לעמוד בשורה אחת עם המדינות המובילות באירופה בבטיחות בדרכים. עם זאת, התוכנית נמצאת על שולחנו של שר התחבורה והבטיחות בדרכים כבר חודשים רבים ללא אישור או יישום.
יישום התוכנית יספק מפת דרכים לכל סוכנויות הבטיחות לפעול באופן מתואם ויעיל. באישור התוכנית ובהקצאת המשאבים הדרושים, ישראל עשויה להתקדם בצעדי ענק בהפחתת תאונות הדרכים בקרב ילדים הולכי רגל ובשיפור הבטיחות בדרכים בכלל.
השוואה למדינות אירופה ביצועי ישראל במניעת מקרי מוות של הולכי רגל חיוורים בהשוואה למדינות אירופה. דוח משנת 2020 של מועצת הבטיחות בדרכים האירופית (ETSC) גילה שישראל מדורגת במקום הרביעי הגרוע ביותר באחוז מקרי המוות של הולכי רגל מכלל מקרי המוות בתאונות דרכים. המחקר בחן מקרי מוות של הולכי רגל משנת 2016 עד 2018 בכל המדינות האירופיות, ומצא שבממוצע 32% מכלל מקרי המוות בתאונות דרכים בישראל היו הולכי רגל. לעומת זאת, ממוצע מקרי המוות של הולכי רגל בקרב מדינות אירופה עמד על 21%.
הכישלון של ישראל בולט עוד יותר כשלוקחים בחשבון את הנזק שנגרם לשתי אוכלוסיות עיקריות: ילדים (0-14) וקשישים (65+). שתי קבוצות אלה נהרגות בקצב כפול מהממוצע במדינות אירופה. למעשה, בהשוואה של ישראל לכל מדינה באירופה, ישראל מדורגת במקום השישי הגרוע ביותר במספר הולכי הרגל שנהרגו למיליון תושבים.
המלצות לשיפור בטיחות הולכי הרגל בקרב ילדים
כדי להפחית את מספר הולכי הרגל שנפגעים בתאונות דרכים, ניתן להפיק מספר המלצות מדוח ה-ETSC. הצעות אלה, אם ייושמו, עשויות לשפר משמעותית את בטיחות הולכי הרגל בקרב ילדים בישראל.
- לתת עדיפות לבטיחות הולכי רגל (ורוכבי אופניים): בטיחות הולכי רגל צריכה להיות בראש מעייניהם של מקבלי ההחלטות בעת פיתוח יוזמות לתכנון עירוני ולבטיחות בדרכים.
-
להפחית את מהירות הנסיעה עד 30 קמ"ש בכמה אזורים: הגבלת מהירות הנסיעה, במיוחד באזורים בהם יש ריכוז גבוה של ילדים, עשויה להפחית משמעותית את הסיכון לתאונות קטלניות.
-
להפחית את מספר כלי הרכב באותם אזורים: הגבלת מספר כלי הרכב באזורים מסוימים עשויה לסייע בהקטנת הסבירות לתאונות וליצירת סביבה בטוחה יותר עבור הולכי רגל.
-
שיפור בטיחות הולכי הרגל על ידי מעברי חצייה ושבילי הליכה: השקעה בתשתיות נאותות, כגון מעברי חצייה ושבילי הליכה מעוצבים היטב, עשויה לסייע בהגנה על הולכי רגל מפני פגיעה.
-
שיפור אכיפת החוק: אכיפת חוק משופרת יכולה להרתיע נהגים מביצוע התנהגויות מסוכנות, כגון נסיעה במהירות מופרזת או נהיגה פראית באזורים בהם מסתובבים ילדים.
סיכום
בעיית תאונות הדרכים של הולכי רגל ילדים בישראל היא נושא דחוף הדורש טיפול מיידי מקובעי המדיניות ומבעלי העניין. יישום התוכנית הלאומית לבטיחות בדרכים שהוכנה על ידי הרלב"ד ואימוץ ההמלצות שהוזכרו לעיל עשויים לשפר משמעותית את בטיחות הולכי הרגל בקרב ילדים בישראל. חיוני שקובעי המדיניות, הרשויות המקומיות ובעלי עניין אחרים יפעלו במהירות ובתקיפות כדי להגן על חייהם ורווחתם של ילדי ישראל.